Am citit cărți și am urmărit podcasturi și prezentări pe YouTube cu mai mulți specialiști: medici, profesori de biologie, cercetători, doctori în diverse științe medicale, sau nutriționiști precum: Robert Lustig, David Perlmutter, Richard Johnson, Mark Hyman, Thomas Siefried, Matthew Williams, Peter Attia, Cyrus Chambatta, David Sinclair, William Li, Benjamin Bickman, Mario Kratz, Dale Bredesen, Wes Youngberg, Roger Seheult, Eric Berg, Steven Gundry, Valter Longo, Daniel Amen, Peter Rogers, John McDougall, Michael Greger (nutritionfacts.org), David Asprey, Caldwell Esselstein, John Scharffenberg, Jason Fung, Jessie Inchauspé, Nicolas Verhoeven (Physionic), Will Bulsiewicz, Aseem Malhotra, Phillip Ovadia, Annette Bosworth (Dr Boz), Westin Childs, Chris Palmer, Mindy Pelz, Will Bulsievicz, Mary Newport si alții.
Constatasem mai demult că bolile cronice netransmisibile (care în trecut se numeau boli cronice de civilizație), între care diabetul zaharat, boala coronariană ischemică cu toate formele ei, hipertensiunea arterială esențială, accidentele vasculare cerebrale, ficatul gras non alcoolic cu toate complicatiile lui, bolile autoimune, bolile psihice, cancerul în general și în special cele 13 tipuri menționate de CDC legate de obezitate, demențele vasculare și boala Alzheimer), sunt toate niște “mărgele pe aceeași ață” : tulburarea metabolică cronică – rezistența la insulină sau disfuncția mitocondrială într-un cuvânt.
Cuprins
ToggleȘi toate sunt, mai mult sau mai puțin, reversibile
Din păcate medicina modernă încă le consideră pe toate acestea ca fiind separate, dar ele sunt doar “alte măști, aceeași piesă” (other masks, the same old drama” – Gloss), vorba lui Eminescu din poezia Glossa.
Am încercat să sintetizez câteva principii de dietă și activitate fizică, câteva suplimente și analize biochimice recomandate pentru profilaxia sau diagnosticarea și reversia acestor boli cronice netransmisibile. Sigur că unele dintre aceste afecțiuni necesită intervenții terapeutice complexe dintre care unele imediate (medicație, proceduri, chirurgie, citostatice, imunoterapie sau radioterapie), în funcție de caz și până când schimbarea stilului de viață în general și dieta în special își vor face efectul.
1 – Eliminarea sau reducerea drastică a zahărului si a dulciurilor.
Aici se includ: prăjituri sau tort făcute cu zahăr, gemuri, dulceață, compoturi îndulcite, halva, rahat, înghețată, bomboane, ciocolată cu lapte etc. Acestea nu ar trebui consumate decât ocazional, cât mai rar și în cantitate cât mai mică.
Exceptie: ciocolată neagră cu concentrație minim 85% cacao. Un pătrat / dreptunghi mic, chiar zilnic, este o porție “pour la bonne bouche” (de gust) cu valoare nutritivă ridicată prin polifenolii pe care îi conține. Prea mult ”gust” duce la creșterea aportului de zahăr care se află în restul procentelor până la 100%!.
Mențiune: pacienții care au litiază renală cu calculi formați din oxalați trebuie să știe că ciocolata neagră este foarte bogată în oxalați! Cu cat este mai bogată în cacao, cu atât mai mult observați. Concentrația din 99 la sută are 485 mg la 100 g. Cea de 85% are 285 mg
Atentie: toate alimentele procesate sau super procesate conțin zahăr (muștar, ketchup și orice fel de sosuri) sau chiar pâinea.
Limitarea consumului de zahăr presupune cunoașterea compoziției alimentelor. Citirea etichetelor este obligatorie!
Mierea este un amestec de 2 monozaharide: glucozā și fructoză, fie în proporții egale, fie, cel mai adesea 40 % glucoză și 60% fructoză (mai rău decât 50% / 50% care este zahărul – un dizaharid format dintr-o moleculă de glucoză legată de una de fructoză).
Mierea mai conține câteva substanțe benefice dar care sunt in cantități foarte mici. Nu ar trebui să depășim 1 – 2 lingurițe de miere naturală pe zi. Mierea, ca și zahărul, va fi interzisă la diabetici și cei cu prediabet. Cei cu rezistență la insulină pot consuma doar ocazional, în funcție de efort, și nu mai mult de o linguriță pe zi.
Edulcoranții (îndulcitorii) artificiali sunt dăunători.
Edulcoranții artificiali (zaharină, acesulfam, aspartam, neotam, sucraloză), dar și naturali (stevia):
Erythritolul care este un edulcorant avand 0 calorii, este produs natural in cantitati mici in celulele noastre în cadrul metabolismului glucozei sau există în diverse fructe, legume si alimente sau băuturi fermentate), cât și artificial, putând fi sintetizat prin fermentarea dextrozei din porumb, crește riscul de coagulare arterială și deci riscul de infarct de miocard[2].
De regulă, când pe cutie scrie “Stevia”, aceasta este în cantitate infimă, restul este erythritol. Chiar si stevia creste glicemia, transaminazele (ALT si AST), ureea și creatinina și are efect pro-inflamator, cum am scris și mai sus.
Referitor la acest prim punct – zahărul, vezi cartea Sugar has 56 names de dr Robert Lustig.
Sucurile, naturale (limonada de portocale, lămâie, must, suc de mere, compoturi, suc de sfecla, de morcovi, etc ) sau mai puțin naturale (Fanta, Coca, Pepsi, dr Pepper, Sprite, sper să nu se supere nici o companie nemenționată aici) sunt de evitat. Dacă sunt folosite, doar ocazional ca o excepție. Sunt alimente rafinate din care s-a aruncat pulpa (fibrele) care ar fi fost hrana pentru flora noastra microbiană intestinală sănătoasă (microbiota), și aceste fibre ar fi făcut ca fructoza din fructele stoarse să fie utilizată în principal de către microbiota noastră. Fructoza din sucuri însă, se absoarbe mai mult în sistemul nostru și se depozitează sub formă de grăsime în țesutul adipos si mai ales în ficat (steatoza hepatica / ficatul gras nonalcoolic).
Produsele rafinate (dulciurile inclusiv) trebuie sa constituie excepții (se folosesc rarisim).
Mierea de albine, așa cum spuneam mai sus, trebuie redusă la 1 linguriță/zi.
Pentru plăcinte cu mere, se pot alege fructe mai coapte, felii de banane sau confiate, deci mai dulci. Cu timpul gustul se educă și când veți gusta ceva dulce veți reacționa sesizând concentrația prea mare de zahăr.
Sub nicio formă aceste dulciuri nu se vor consuma seara.
Ce sunt alimentele superprocesate?
Citește întreg articolul de aici RECOMANDĂRI DE NUTRITIE SI STIL DE VIAȚĂ vers 19
2019 © Doctor Dinu - Creat si promovat de DECIBEL Medianet srl Tecuci