Sănătatea sexuală între dependență și anorexie

   „Există multă speranţă pentru aceşti dependenţi şi pentru familiile lor. Aceste persoane au manifestat o abilitate de a transforma o viaţă de auto-distrugere într-o viaţă marcată de îngrijirea de sine,  trecând de la o viaţă de haos şi disperare la o viaţă de încredere în sine şi pace. Patrick J. Carnes, Ph.D.   Autor al cărţii „Out of the Shadows,” 1992

În viziunea creştină sexul este un suport biologic al unei relaţii durabile dintre 2 fiinţe extrem de diferite: bărbatul şi femeia, un mod de exprimare a dragostei dintre cei 2 şi, nu în ultimul rând, un mijloc de perpetuare a speciei umane.

Când Dumnezeu l-a creat pe om, „El l-a făcut după chipul Său: parte bărbătească şi parte femeiască” (Gen. 2) Din acest text biblic vechi rezultă cel puţin ideea că sexul şi familia sunt un dar de la Dumnezeu, un mijloc de a experimenta ceva din intimitatea relaţiei care există şi în interiorul Trinităţii.

Ca multe alte lucruri care au rolul de a contribui la echilibrul individului şi al societăţii umane, şi sexul cunoaşte o patologie a dezvoltării şi a exprimării, atât la nivel individual, cât şi la nivel social. Articolul de faţă doreşte să evidenţieze doar 2 „boli” ale sexului, la fel de grave  şi având foarte probabil aceeaşi etiologie: DEPENDENŢA SEXUALĂ şi ANOREXIA SEXUALĂ.

Dacă am analiza problematica acestor 2 anomalii din punctul de vedere ontogenetic al relaţiei dintre un bărbat şi o femeie în general, am descoperi împreună cu psihologul Patrick Carnes [1], că „dependenţa sexuală nu este o problemă a sexului, cât este o problemă  care ţine de evitarea durerii, fuga de realitate sau reducerea anxietăţii.

Sexual-articol-Doctor-Dinu

Ea este o soluţie! Ferree, una dintre femeile care au suferit de acest tip de dependenţă mărturiseşte: Am încercat să-mi împlinesc sexual nevoile nonsexuale.

Golul din suflet părea să fie umplut de sex, cel puţin la început când creşterea adrenalinei era incredibilă. Această reacţie nu am putut să o reproduc altfel. Imediat însă după ce experienţa se termina, când conduceam maşina spre casă, mă simţeam deprimată şi învăluită în ruşine”.

Mark Laaser, un alt pacient, de data aceasta un bărbat, pastor hirotonit, cu studii de master în teologie şi un doctorat în psihologie, mărturiseşte despre escapadele avute cu câteva dintre pacientele sale din şedinţele de counseling. După ce a fost descoperit, partenerii centrului de psihoterapie în care lucra au fost de acord sa-l ajute după ce se va confesa soţiei sale.

El mărturiseşte că a simţit o senzaţie de uşurare pentru faptul că secretul său pe care-l ţinuse ascuns timp de 30 ani, din care 15 ani de căsnicie, nu mai trebuie protejat. După o lună petrecută într-un centru de tratament pentru adicţie… citește întreg articolul


[1] Patrick Carnes este doctor în educație de consiliere psihologică, autor a numeroase cărţi despre dependenţa sexuală, precum şi autor al articolului  “18.4 Sexual Addiction,” din Kaplan & Sadock’s Comprehensive Textbook of Psychiatry 2005. Carnes este şi fondatorul primului centru de spitalizare şi terapie pentru dependenţa sexuală: Golden Valley Health Center în Golden Valley, Minnesota. În fiecare an SASH (Society for the Advancement of Sexual Health) acordă premiul sau distincţia “Carnes Award” acelor cercetători şi clinicieni care au adus contribuţii importante în domeniul medicinii sexuale. New York Times apreciază că lucrarea „Anorexia Sexuală: Învingerea Aversiunii Sexuale faţă de sine” (Sexual Anorexia: Overcoming Sexual Self-Hatred) „va promova o nouă înţelegere asupra sexualităţii şi a dinamicii relaţiilor intime”. http://www.pinegrovetreatment.com/patrick-carnes.html