Prima frunză – Profilaxia secundară este și o mentalitate

Viața începe cu o primăvară a copilăriei și continuă cu vara tinereții și a maturității. Iarna începe odată cu limitările. În mișcare, în gândire, în muncă.

Dar toamna când începe? Când cade prima frunză știi că a început toamna… Cei tineri nu vor înțelege metafora. Adulții cred că va fi numai vară. Dar cei care au intrat în toamnă vor înțelege. Ca și cei în vârstă care se trezesc încorsetați de limite care, de regulă, nu le afectează înțelegerea.

La urma urmei, bătrânețea este o atitudine! Profilaxia secundară înseamnă depistarea bolii în primele faza ale ai, adică în momentul în care nu te deranjează cu nimic sau poate nici măcar nu știi că ai o boală. Profilaxia secundară este și o mentalitate.

Dacă exersezi această atitudine zi de zi, dispozitia de a te investiga conform algoritmului specific vârstei și factorilor de risc la care ești expus, devine o mentalitate, o a doua natură. De câte ori cineva spunea „Obișnuința este a doua natură!” eu mă grăbeam să adaug: „Prima natură este neobișnuința, iar a treia natură este dezobișnuința!”.

Doream astfel să subliniez faptul că orice schimbare în stilul de viață este dificilă la început, dar dacă persiști, obiceiul cel bun devine ceva natural, iar obiceiul riscant dispare. Desigur că există și niște efecte secundare posibile ale unei atitudini pro-sănătate manifestată prin dispoziția de a te investiga la timp în faza de boală preclinică: rezultatele fals pozitive ale unor teste pot avea repercursiuni negative până la suprimarea inutilă a unui organ. Riscurile însă sunt mult mai mari pentru neinvestigare.

Preventia secundara_ Doctor Dinu Constantin

– Cancerul de sân poate fi anunțat de o mamografie ce evidențiază microcalcificările cu 2-4 ani înainte, motiv pentru care femeile care nu au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân trebuie să facă o mamografie cuplată cu o ecografie mamară la 1-2 ani după vârsta de 50 ani.

– Cancerul de prostată poate fi detectat la timp dacă toți bărbații  sănătoși, între 50 și 70 ani, ani fac anual un tușeu rectal și un PSA (antigen specific de prostată).

–  Periodic se verifică greutatea și se calculează indexul de masă corporală.

– Tensiunea arterială trebuie determinată cel puțin o dată la 2 ani.

– Colesterolul total și HDL-colesterolul se va testa o dată la 5 ani pentru orice bărbat ≥ 35 ani și orice femeie ≥ 45 ani și chiar înainte de aceste vârste pentru cei care au diverși factori de risc cardiovasculari.

– Cancerul colorectal trebuie depstat în mod activ prin colonoscopie  o dată la 10 ani pentru toate persoanele  ≥ 50 ani.

Testul Papanicolau este indicat tuturor femeilor active sexual între 21 -65 ani la fiecare 3 ani pentru depistarea cancerului de col uterin.

– Pentru a preîntâmpina ruptura unui anevrism de aortă se recomandă o singură examinare ecografică pentru bărbații 65-75 ani care fumează sau au fumat.

– Osteodensitometria se va indica tuturor femeilor ≥ 65 ani și celor care au 60-64 ani, dar au factori de risc pentru scăderea densității osoase.

– Auzul și văzul trebuie să fie evaluate la toate persoanele ≥ 65 ani.

– Unii recomandă screeningul (depistarea prin teste) pentru diabetul zaharat începând de la 45 ani, deși beneficiul unei depistări timpurii pentru prevenirea retinopatiei, neuropatiei sau nefropatiei este minim.

În schimb testarea pacienților care deja au hipertensiune arterială sau dislipidemie oferă rapid beneficii semnificative atunci când factorii de risc cardiovascular  sunt tratați în mod agresiv.[1] Și dacă vreuna dintre aceste investigații depistează un cancer în fază timpurie? Atunci cade prima frunză! Din fericire există și toamne lungi și însorite!

Nu vă temeți de prima frunză!


[1] Goldman, L. Ausiello, D. A. : Textbook of Medicine. 23rd ed, 2007, Saunders. Screening for early disease or asymptomatic risk factors. www.mdconsult.com

Autor:  dr. Constantin Dinu