Elastograf și la Tecuci

În luna august 2010 firma noastră a achiziționat un elestograf SONIX TOUCH, un produs de varf al companiei Canadiene ULTRASONIX!

Pe lângă posibilitătile pe care le poate oferi un ecograf de calitate cum ar fi Dopplerul Color, Dopplerul Power sau Dopplerul Pulsat, elemente cu care lucrăm din 2006 pe ecograful Philips HD3, acest aparat poate face măsurători de elastometrie, poate vizualiza tumori care sunt nedetectabile la ecografia conventională si poate oferi informatii suplimentare care să identifice tumorile maligne într-o fază incipientă!

ELASTOGRAFIA / ELASTOMETRIA

Elastografia este o tehnica ecografică ce permite măsurarea elasticitătii unui tesut tumoral în raport cu un tesut normal. Această metodă imagistică ultramodernă permite diagnosticul diferenţial al tumorilor maligne şi benigne de sân, tiroidă, ovare, testicule, muschi si chiar organe abdominale.

Elastografia este o metodă ce are la bază diferenţele între proprietăţile mecanice ale ţesuturilor.

Principiul de bază constă în faptul că tumorile maligne sunt dure, în timp ce marea majoritate a tumorilor benigne ale diferitelor organe moi sunt de consistentă redusă (moale).

Suspiciunea de malignitate este ridicată în momentul în care o tumoră este de 5-28 ori mai dură decât tesutul adiacent indemn. La aplicarea unei compresii, o tumoră benignă se deformează mai mult decât una malignă, deci dimensiunea unei tumori benigne sub stresul mecanic se reduce fată de dimensiunea aceleiasi tumori fără aplicarea compresiei, în timp ce o tumoră malignă îsi păstrează dimensiunile, sau poate apărea usor mai mare. În rezumat elastografia oferă următoarele informatii suplimentare fată de ecografia conventională, informatii care pot creste gradul de suspiciune de malignitate:

  1.  Culoarea unei tumori maligne este în zona de duritate maximă a spectrului de culori: respectiv rosu închis dacă s-a ales o mapă de culori care atribuie rosul pentru tesutul dur (la o extremă) si albastrul pentru tesutul moale (la cealaltă extremă). Între aceste 2 extreme există nuante de verde si galben pentru o consistentă elastică medie.
  2.  Culoarea care semnifică o zonă dură nu se schimbă în urma compresiei asa cum se schimbă în cazul unei zone moi.
  3.  Dimensiunea unei imagini suspecte, sub o compresie controlată, este mai mare sau egală cu dimensiunea aceleiasi imagini fără compresie. Ecograful poate să suprapună imaginea ecografică fără compresie peste imaginea elastografică cu compresie, pentru a aprecia diferenta de dimensiuni fără a mai face măsurătoarea unor diametre ce caracterizează leziunea respectivă.
  4.  Raportul de duritate sub compresie (Strain Ratio) cuantifică de câte ori este mai dur tesutul tumoral decât un tesut normal al aceluiasi organ sau al unui organ moale învecinat, de referintă (ex. un nodul tiroidian fată de muschiul sternocleidomastoidian, sau un nodul din sân fată de grăsimea adiacentă a sânului).
  5.  În plus elastografia poate identifica imagini ale unor formatiuni tumorale care nu se văd la o ecografie conventională atunci când tonurile de gri ale imaginii tumorale sunt identice cu tonurile de gri ale tesutului normal adiacent al organului respectiv.

– Pentru a vizualiza rezultatele studiilor de elastografie pentru evaluarea nodulilor tiroidieni maligni, vezi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20647125.

– Pentru a vizualiza rezultatele studiilor de elastografie pentru evaluarea nodulilor de sân maligni, vezi http://www.diagnosticimaging.com/elastography/content/article/113619/1550222 și http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20171905.
– Pentru a vizualiza rezultatele studiilor de elastografie pentru evaluarea nodulilor de prostată maligni, vezi http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17118027.
– Pentru a vizualiza rezultatele studiilor de elastografie pentru evaluarea leziunilor maligne ale pielii cum ar fi melanomul, vezi http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=108297

Aprecierea duritătii tesuturilor devine mai facilă gratie culorilor!

elastografie1tesutul dur este reprezentat de rosul închis, în timp ce tesutul moale este reprezentat de culoarea albastră.

––––––––––––-

Aprecierea detaliilor anatomice a fost revolutionată!

elastografieImaginea ecografică a unui nodul tiroidian (în dreapta), alături de imaginea elastografică a aceluias nodul (în stânga) care indică un grad crescut de duritate a nodulului si deci de suspiciune a malignitătii.

–––––––––––––-

Măsurarea raportului de duritate (sub compresie)

elastografieMăsurătorile raportului de duritate dintre zona suspicionată si tesutul normal adiacent se pot folosi pentru a cuantifica de câte ori este mai dură tumora respectivă fată de tesutul normal alăturat.

–––––––––––-

Mape Color 2D elastografice cu suprapunere de imagine ecografică alb/negru

 

elastografie

–––––––––––

Pentru aprecierea rapidă a dimensiunilor imaginii elastografice sub compresie fată de dimensiunea imaginii fără compresie se poate apela la modul de suprapunere de imagini.

Experientă personală Prin folosirea tehnicii de elastografie am putut formula suspiciunea de cancer tiroidian, suspiciune care ulterior s-a confirmat pentru un nodul de 1,5 cm care a fost un carcinom tiroidian papilar, am confirmat suspiciunea de metastază hepatică formulată de tomografia computerizată (nodulul hepatic fiind de 12 ori mai dur decât restul tesutului hepatic), am confirmat suspiciunea de chisturi mamare, am transat diagnosticul diferential între imaginile nodulare hepatice suspecte de a reprezenta metastaze si o ciroză macronodulară, în favoarea acesteia din urmă, etc.

De acum acest model de Elastograf este utilizat si in Municipiul Tecuci.