Aveți un tocător bun? Boala Alzheimer nu este obligatorie

Boala Alzheimer nu este obligatorie chiar daca exista gene care predispun. Sindromul Down este o dovadă.

Peste 60 ani, boala Alzheimer apare la cei cu sindromul Down in 50% din cazuri. Aceasta se datorează faptului că în cromozomul 21 există gena pentru producerea proteinei precursoare a amiloidului, APP.

Persoanele care au sindrom Down, au trei cromozomi 21 în loc de doi cum au ceilalți oameni. Aceasta înseamnă implicit mai multă sinteză sau producție de APP și deci de amiloid, în final.

Creierul nostru este echipat cu un sistem enzimatic care cuprinde substanțe/ enzime ce pot cliva sau tăia APP. Când acest proces de “mărunțire” a APP nu funcționează in mod normal, proteina precursoare a amiloidului va da naștere la amiloid in spatiul sinaptic.

Prin acumularea amiloidului în sinapse se produc plăci de amiloid numite și plăci gumoase. Aceste plăci declanșează răspunsul sistemului imunitar care reacționează printr-un proces inflamator cronic, proces care duce la distrugerea neuronilor și a structurilor de suport al neuronilor. 

Acesta demonstrează că rolul genei APP de a forma amiloid, nu a fost determinant intrucat nu toate persoanele care au sindrom Down au facut boala Alzheimer (ci doar 50%), desi toate persoanele au avut 3 cromozomi de tip 21 si deci mai multe gene APP.

Aveți un tocător bun